ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Έχω την υποψία ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι ύμνος προ την Αστάρτη

«Ο Δίσκος της Φαιστού κρύβει ύμνο για την Αστάρτη»

Η αντίθετη άποψη δεν συμφωνεί με την ταύτιση του φωνητικού Α-SA-SA-RA από τη Γραμμική Γραφή Α’ με τη μινωική Αστάρτη. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για θεά, επιμένουν οι διαφωνούντες.


ΑΣ ΑΚΟΎΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟ «ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟ» ΛΟΙΠΟΝ....


Κείμενο για τη θεά του έρωτα, τη Μινωική Αστάρτη, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, κρύβεται πίσω από το μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού, λέει ο γλωσσολόγος- αρχαιολόγος και συντονιστής του προγράμματος Erasmus + του ΤΕΙ Κρήτης, Γκάρεθ Οουενς (Gareth Owens). Ωστόσο, συνάδελφοί του σημειώνουν πως το όνομα της Αστάρτης δεν φαίνεται να προκύπτει.


Ο Γκάρεθ Οουενς ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού, αρχαιολογικού ευρήματος μοναδικής σημασίας, και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για θρησκευτικό κείμενο.

(Σ Σ- ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ...ΚΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ...!..ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ...)ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ....

Όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αυτό προκύπτει από τη σύγκριση που γίνεται με άλλες θρησκευτικές λέξεις, από άλλες επιγραφές από τα ιερά βουνά της Κρήτης και από άλλα κείμενα. Έχουμε λέξεις που είναι ακριβώς οι ίδιες», λέει και προσθέτει:

«Έχω την υποψία ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι ύμνος προ την Αστάρτη, τη θεότητα του έρωτα.

Τέτοιες λέξεις όπως αυτές που αναφέρονται στον δίσκο βρέθηκαν και σε μινωικά τάματα και, όπως συμβαίνει και με τα σημερινά τάματα, ο κόσμος κάνει μια προσευχή όταν δυσκολεύεται είτε για θέματα υγείας είτε για προσωπικά προβλήματα. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει τελικά».

Αυτά είναι νέα δεδομένα. Μέχρι τώρα, ο ερευνητής πίστευε πως το κείμενο αναφερόταν σε έγκυο θεότητα. Τώρα λέει πως η μία πλευρά του Δίσκου της Φαιστού είναι αφιερωμένη στην έγκυο θεότητα και η άλλη στη μινωική Αστάρτη. Για τη σημασία του προσώπου αυτού, επισημαίνει ότι η μινωική Αστάρτη είναι η θεά του έρωτα, του πολέμου και του βουνού και η προέλευσή της εντοπίζεται στην Ανατολή. «Από την αρχαία Μεσοποταμία, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία, η Αστάρτη πήγε στην Κύπρο και έγινε Αφροδίτη», τονίζει.( Σ.Σ - Είναι πολύ βολικό ....Όλα από την ΑΝΑΤΟΛΗ...!!!)

Ο κ. Οουενς έχει δηλώσει πως η ανάγνωση του δίσκου έχει προχωρήσει σε ποσοστό 90% σε συνεργασία με τον καθηγητή της Οξφόρδης Τζον Κόλμαν (John Coleman). Διευκρινίζει ότι ανάγνωση δεν σημαίνει αυτονόητα κατανόηση, αλλά φωνητική εκφορά του λόγου με τις φωνητικές αξίες που προέκυψαν από τις αποκρυπτογραφήσεις που έκανε ο Μάικλ Βέντρις στη λεγόμενη Γραμμική Β γραφή.

«Το πρόβλημα πλέον είναι η κατανόηση. Η έρευνα έχει πάει σε άλλο επίπεδο, παραμένει, ωστόσο, μια πρόκληση καθώς ο Δίσκος της Φαιστού είναι η καλύτερη μινωική επιγραφή που έχει βρεθεί και πάνω της έχει 61 λέξεις, τη στιγμή που η αμέσως μετά καλύτερα σωσμένη επιγραφή έχει μόλις οκτώ λέξεις», λέει. Η αντίθετη άποψη δεν συμφωνεί με την ταύτιση του φωνητικού Α-SA-SA-RA από τη Γραμμική Γραφή Α’ με τη μινωική Αστάρτη. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για θεά, επιμένουν οι διαφωνούντες.


Με κείμενα από το « Έθνος» ,& το ΑΠΕ-ΜΠΕ