ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ανακαλύφθηκε μεταλλικό μελάνι στους ελληνικούς παπύρους του Ηρακλείου (Herculaneum)

Αυτή η τελευταία επιστημονική ανακάλυψη τροποποιεί βαθιά γνώση μας περί της ελληνικής και λατινικής γραφής στην Αρχαιότητα και ανοίγει νέες προοπτικές της έρευνας για τη μελέτη αυτών των πολύτιμων γραφών.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει ανακαλύψει την παρουσία του μετάλλου στο μελάνι σε δύο θραύσματα παπύρων γραμμένων στα ελληνικά από το Ηράκλειο (Herculaneum) στην ιταλική χερσόνησο αποδεικνύοντας ότι τα μέταλλα χρησιμοποιήθηκαν στο μελάνι αρκετούς αιώνες νωρίτερα από ό, τι πίστευαν στο παρελθόν . Η διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό τεχνικών (συγχρότρου του ESRF σε ID21 beamline ) για να μελετήσει δύο θραύσματα παπύρου και να επιλύσει τη χημική σύνθεση της μελάνης.
Τον Ιανουάριο του 2015, χάρη σε μια νέα, μη επεμβατική τεχνική απεικόνισης ακτίνων Χ (Χ τομογραφία αντίθεσης φάση -ray) που αναπτύχθηκε στο ESRF, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν τις λέξεις και την ανασύσταση σε ένα σχεδόν πλήρες Ελληνικό αλφάβητο από το εσωτερικό ειληταρίων από πάπυρο που είχαν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και είναι  απανθρακωμένα κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Από αυτήν την ανακάλυψη, οι επιστήμονες συνέχισαν να αποκαλύπτουν τα μυστικά του παπύρων στο Ηράκλειο  ( Herculaneum ) χρησιμοποιώντας το φως σύγχροτρου. Αυτή η τελευταία επιστημονική ανακάλυψη τροποποιεί βαθιά γνώση μας περί της ελληνικής και λατινικής γραφής στην Αρχαιότητα και ανοίγει νέες προοπτικές της έρευνας για τη μελέτη αυτών των πολύτιμων γραφών.

Σύγκριση του ορατού φωτός στις φωτογραφίες (Α και D), υπέρυθρες εικόνες με μικροσκοπίο (Β και Ε),  και  χάρτες κατανομής του  μόλυβδου που λαμβάνεται με σύστημα XRF (C και F) Η κοινή πεποίθηση είναι ότι δεν υπήρχε μέταλλο στα ελληνορωμαϊκά μελάνια. Σε αυτή την εργασία, δείχνουν ότι ο μόλυβδος είναι παρών στο μελάνι σε δύο θραύσματα παπύρων της Ηράκλειας (Herculaneum). Η συγκέντρωση που βρέθηκε είναι πολύ υψηλή και δεν πρέπει να εξηγηθεί απλώς με μόλυνση. Το μέταλλο που βρέθηκε σε αυτά τα θραύσματα τροποποιεί βαθιά γνώση μας περί της ελληνικής και λατινικής γραφής στην αρχαιότητα. Επιπλέον, αυτές οι τιμές συγκέντρωσης επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση των μελλοντικών πειραμάτων με αξονική τομογραφία στα  ειλητάρια της Ηράκλειας (Herculaneum) ώστε  να καταστεί δυνατή η ανάκτηση των κειμένων στην μοναδική σωζόμενη αρχαία ελληνορωμαϊκή  βιβλιοθήκη. 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο PNAS στις 21 Μαρτίου 2016. Ο συγγραφέας, φυσιοδίφης ,φυσικός και φιλόσοφος, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, όταν περιγράφει τα διάφορα είδη των παπύρων στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ., παρατήρησε ότι «γράφοντας σε χαρτί είναι κάτι πολύ ουσιώδης για τον πολιτισμό». Μια αυστηρή επιστημονική μελέτη της γραφής είναι θεμελιώδους σημασίας για την ιστορική κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών. Οι απανθρακωμένοι πάπυροι στο Ηράκλειο , ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1752 και 1754, συνιστούν τη μόνη πλήρη βιβλιοθήκη έχει ανακαλυφθεί ποτέ και που τα κείμενά της χρονολογούνται από την αρχαιότητα, περιέχει μοναδικά παραδείγματα με άγνωστα φιλοσοφικά κείμενα.

Μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι το μελάνι που χρησιμοποιείται για α Ελληνικά  και Ρωμαϊκά χειρόγραφα, έγινε με βάση τον άνθρακα και ότι το μέταλλο εισήχθη στο μελάνι μόνο από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Στην Φυσική Ιστορία του, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος περιγράφει το μελάνι με βάση τον άνθρακα που χρησιμοποιείται στην Αρχαιότητα, το οποίο ελήφθη από τον καπνό από το ξύλο που καίγεται σε κλιβάνους χωρίς καμία σκόπιμη προσθήκη μετάλλου. Η μόνη γνωστή χρήση του μεταλλικού μελανιού πριν την περίοδο αυτή ήταν για τη συγγραφή των μυστικών μηνυμάτων στο 2ο αιώνα π.Χ.. Περίπου από το 420 μ.Χ., ένα μεταλλικό μείγμα σιδήρου-χολής  εγκρίθηκε ως νέο μελάνι γραφής για περγαμηνές. Στη συνέχεια μεταλλικά μελάνια έγιναν το πρότυπο για περγαμηνές κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και περισσότερο από τον Μεσαίωνα. 

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων από το ESRF, l'INSERM, το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ  Άλπεις, το CNRS (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο της Γάνδης (Βέλγιο) , το CNR (Ιταλία), είναι που ανακάλυψαν μεταλλικές ουσίες εντός της μελάνης στα δύο θραύσματα του παπύρου από την βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο  (Herculaneum). Με το συνδυασμό διαφόρων τεχνικών ακτίνων Χ synchrotron,  προσδιόρισαν ότι η μελάνη περιείχε αρκετά υψηλά επίπεδα μόλυβδου. 
Οι μελέτες τους απέδειξαν επίσης ότι η έντονη συγκέντρωση του μετάλλου δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε μόλυνση των υδάτων ή από πένα  χαλκού ή από ένα δοχείο χάλκινο,που θα είχε τοποθετηθεί η μελάνη .
 Η Marine Cotte, επιστημονικά υπεύθυνη εξήγησε: "Αυτό το είδος του πειράματος καταδεικνύει τη σημασία της τεχνικές απεικόνισης στην ανάλυση των αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Χάρη στις ισχυρές ακτίνες Χ του ESRF, η ανάλυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα (ένα δέκατο του δευτερολέπτου ανά σημείο), που μας επιτρέπει να αποκτηθούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων πολύ γρήγορα.
 Ήμαστε  σε θέση να γίνει σάρωση σε  όλα τα δείγματα και να είστε σίγουροι για τη συσχέτιση μεταξύ της χημικής πληροφορίες και το ορατό ίχνος των γραμμάτων. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης του συγχρότρου είναι ότι θα μπορούσαμε εύκολα να συνδυάζουμε μια μελέτη χαμηλής ανάλυσης (ανάλυση όλων των γραμμάτων με μια δέσμη μετρώντας το ένα δέκατο του χιλιοστού) με μια μελέτη υψηλής ανάλυσης (αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας μια ακτίνα μικρότερη από το ένα χιλιοστό του χιλιοστού, μία μικρά δηλαδή ) για να προσπαθήσει να ανακαλύψει το μυστικό της σύνθεσης του μελανιού και να δούμε ποια στοιχεία συνδέθηκαν με μόλυβδο . "


Ένας πάπυρος από την «Βίλα των Παπύρων » στο Ηράκλειο.  Μια τέτοια αυστηρή επιστημονική μελέτη της γραφής είναι θεμελιώδους σημασίας για την ιστορική κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών. Δείχνει ότι μεταλλικό μελάνι χρησιμοποιήθηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ότι ο μόλυβδος χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα στο μελάνι στους παπύρους στο Ηράκλειο( Herculaneum )

Μια αλλαγή του προτύπου για την ιστορία της γραφής .

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορούν να τροποποιήσουν  τις γνώσεις μας για την ιστορία της γραφής που έχουμε  σήμερα, με τη χρήση μεταλλικών στοιχείων στο  μελάνι πίσω στον 1ο μ.Χ. αιώνα. Η έρευνα ανοίγει επίσης τα ελπιδοφόρα μονοπάτια της εξερεύνησης για να αποκαλύψει το περιεχόμενο των παπύρων από Herculaneum και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, μέσω της καλύτερης επιλογής με την  απεικονιστική τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί και τα μήκη κύματος (στα μηχανήματα) που θα επιλεγούν. 
Ο Εμμανουήλ Brun,(ESRF- INSERM) κύριος συγγραφέας της εργασίας , δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα νέο βήμα στη συναρπαστική περιπέτεια της μελέτης των παπύρων στο Ηράκλειο (Herculaneum) Οι διάφορες φάσεις της παρούσας μελέτης σχετικά με το μελάνι θα μας επιτρέψει να βελτιστοποιηθούν τα επόμενα πειράματα σχετικά με την ανάγνωση του αόρατου κειμένου μέσα σε παπύρους..
 Ο Daniel Delattre, παπυρολόγος από το CNRS-IRHT- Institut de Recherche et d'Histoire des Textes πρόσθεσε:" για σχεδόν 2000 χρόνια, νομίζαμε ότι γνωρίζαμε τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, σχετικά με τη σύνθεση των παλαιών μελανιών που χρησιμοποιήθηκαν  για να γράψει κάποιος εκείνη την περίοδο σε πάπυρο όμως  οι άκρως εξειδικευμένες μελέτες που διεξάγονται με το  ευρωπαϊκό Synchrotron μας δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις ιδέες μας και ότι η μελάνη περιείχε επίσης μέταλλο.