ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Νέος θησαυρός στόν βυθό των Αντικύθηρων


Ενα ακόμα δόρυ έφερε στην επιφάνεια η υποθαλάσσια ανασκαφή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ στα Αντικύθηρα.
Είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστεί αν ανήκε στην εξάρτυση του πληρώματος ή αν το κρατούσε κάποιο άγαλμα.


Η έρευνα στο εργαστήριο θα δείξει σε ποια από τις δύο περιπτώσεις εντάσσεται. Αν πάντως ανήκει στη δεύτερη, οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν ακόμα ένα άγαλμα στον βυθό.
Η φετινή ανασκαφική περίοδος ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και η πρώτη κατάδυση έγινε την Πέμπτη. Οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως όλα τα αντικείμενα που είχαν τοποθετήσει πέρυσι στο συγκεκριμένο σημείο όπου εντοπίζεται το βυθισμένο σκαρί δεν είχαν μετακινηθεί.

Το ευχάριστο συμπέρασμά τους ήταν πως δεν υπήρξε ανάμειξη τρίτων στην ανασκαφή. Κάτι που όμως αναμένεται, επειδή το ναυάγιο είναι σε μεγάλο βάθος και μια επιχείρηση λογικά δεν θα περνούσε απαρατήρητη.

Το πρώτο δόρυ που είχαν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στο ναυάγιο των Αντικυθήρων το 2014


Την Παρασκευή καταδύθηκαν και ο Μπρένταν Φόλεϊ από το Woods Hole μαζί με την έμπειρη Τζέμα Σμιθ και το Σαββατοκύριακο η έρευνα συνεχίστηκε. Βοήθησε σε αυτό και ο καλός καιρός, σε αντίθεση με πέρυσι, οπότε και λόγω καιρικών συνθηκών, και συγκεκριμένα των δυνατών ανέμων που έπνεαν, η πρώτη ανασκαφική περίοδος είχε λήξει εσπευσμένα.
Αλλα ευρήματα είναι μερικές ακόμη άγκυρες, που εντοπίστηκαν στην περιοχή των Αντικυθήρων, όχι όμως στον συγκεκριμένο χώρο του ναυαγίου.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που η ανασκαφή επικεντρώνεται στον χώρο του ναυαγίου, ο οποίος έχει χαρτογραφηθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων ανασκαφικών περιόδων. Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα ευρήματα. Ένα από τα ζητούμενα των αρχαιολόγων είναι αν υπάρχει ένα ή δύο ναυάγια. Το γεγονός ότι τα ευρήματα εκτείνονται σε περίπου 200 τετραγωνικά, προϊδεάζει για δύο πλοία, όμως ίσως ήταν ένα, που έσπασε μόλις βυθίστηκε και έτσι το φορτίο του απλώθηκε σε μεγάλη επιφάνεια.

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί για μερικές μέρες και μετά θα ξεκινήσει η μελέτη ευρημάτων από φέτος και από περασμένα χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, συνεργάτες των ανασκαφέων επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και συνομίλησαν με επιστήμονες για τις έρευνες DNA που κάνουν οι πρώτοι σε ευρήματα. Μέχρι στιγμής, υπενθυμίζουμε πως έχουν βρει ότι κάποιοι αμφορείς είχαν λάδι με ρίγανη και κάποιοι άλλοι κρασί.

Η σκέψη των αρχαιολόγων είναι μήπως τα αγάλματα σταθεροποιούνταν από φορτίο με σιτηρά. Αν και κανένα από αυτά τα οργανικά υλικά δεν έχει διασωθεί, υπάρχει πιθανότητα να εντοπισθεί DNA.

Όπως βλέπουμε, παρότι οι έρευνες είναι εξελιγμένες, υπάρχουν πολλά ακόμη προς διερεύνηση προκειμένου να καταλάβουμε το φορτίο του καραβιού που βυθίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή, παίρνοντας μαζί του στο βυθό πολύτιμα αγάλματα, αντικείμενα και, το πολυτιμότερο, τον μυστηριώδη μηχανισμό των Αντικυθήρων.-www.liberal.gr/

Φέτος, η ανασκαφική ομάδα ερευνά τον πυρήνα του ναυαγίου, μια έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.
Πρώτος στόχος είναι να εντοπισθούν αντικείμενα και να ανασυρθούν -υπάρχει άδεια γι' αυτό. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι φορτίο είχε το πλοίο και αν ήταν ένα ή αν υπήρχε και δεύτερο.
Τα αντικείμενα είναι σπαρμένα σε μεγάλη επιφάνεια, αλλά μόνο η γνώση του πώς έγινε το ναυάγιο και πώς έσπασε και διαλύθηκε το καράβι μπορεί να βοηθήσει σε αριθμητικό συμπέρασμα.
Υπάρχει περίπτωση, δηλαδή, να έσπασε πριν φτάσει στον βυθό, και ό,τι υπήρχε μέσα να έφτασε σε μεγάλη ακτίνα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να «κάθισε» ολόκληρο, οπότε μάλλον δεν θα ήταν μόνο ένα.
Σε κάθε περίπτωση, η καθεαυτό έρευνα του ναυαγίου άρχισε μόλις φέτος και θα απαιτηθούν πολλά χρόνια μέχρις ότου εξαντληθεί.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ-www.ethnos.gr

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   
5 Οκτ. 2014 ... Τα αποτελέσματα των ερευνών στα Αντικύθηρα θα έχουν τον ίδιο αντίκτυπο με την Αμφίπολη" δήλωσε η Αγγελική Σίμωσι προϊσταμένη της ...
hellenes-romaion.blogspot.com
1 Σεπτ. 2015 ... Με ανανεωμένη όρεξη φτάνουν στα Αντικύθηρα τις μέρες αυτές οι δύτες, αρχαιολόγοι, επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό που από την αύριο ή ...
hellenes-romaion.blogspot.com
28 Δεκ. 2014 ... Ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε ό,τι διαδραματίστηκε το 2014 σχετικά με το αρχαιολογικό φαινόμενο που συνοψίζεται στο όνομα Αντικύθηρα.
hellenes-romaion.blogspot.com
30 Αυγ. 2014 ... Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά και η διεθνής αποστολή στα Αντικύθηρα. Αμερικανοί, Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες θα ερευνήσουν σπιθαμή προς ...
hellenes-romaion.blogspot.com