ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Το μαχαίρι του νεαρού βασιλιά Τουταγχαμόν προέρχεται από μετεωρίτη

Παλαιότερα έχουν βρεθεί και κοσμήματα που κατασκεύασαν στην φαραωνική Αίγυπτο από υλικό μετεωρίτη. Άραγε γνώριζαν ότι ήταν και σκληρό και ανοξείδωτο μέταλλο ; Διότι το έθαψαν και  από τότε ο τάφος δεν ανοίχτηκε για να αναγνωρίσουν τις αντιδράσεις αυτού του μέταλλου .Θεωρούσαν ότι ήρθε από τον ουρανό ... Άρα θεϊκό ;
Η ανάλυση ακτίνων Χ επιβεβαιώνει ότι ο σίδηρος στο μαχαίρι  που βρέθηκε τοποθετημένο  στο μηρό του νεαρού βασιλιά προέρχεται από μετεωρίτη 

Ο Φαραώ Τουταγχαμόν  θάφτηκε με ένα μαχαίρι κατασκευασμένο  από ένα σίδερο που κυριολεκτικά ήρθε από το διάστημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τη σύνθεση της λεπίδας σιδήρου από τη σαρκοφάγο του βασιλιά αγόρι.

Άγαλμα -κεφαλή-  του Φαραώ Τουταγχαμόν 

Χρησιμοποιώντας μη επεμβατική μέθοδο , φορητές συσκευές  φασματομετρίας φθορισμού ακτίνων Χ, μια ομάδα από ερευνητές της Ιταλίας και της Αιγύπτου επιβεβαίωσαν ότι ο σίδηρος του μαχαιριού  που ήταν τοποθετημένο  στον δεξί μηρό του βασιλιά Τουταγχαμόν  στο μουμιοποιημένο σώμα του έχει μετεωρική προέλευση.

Ο Τουταγχαμόν και η σύζυγος του Ankhesenamun

Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει
ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, το Πανεπιστήμιο της Πίζας και το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, δημοσίευσαν αναλυτικά τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Meteoritics and Planetary Science.


Το όπλο, τώρα εκτίθεται στο μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο, περιεγράφηκε δε το 1925 από τον Howard Carter, που τρία χρόνια πριν είχε ανακαλύψει τάφο γεμάτο με θησαυρούς, ως «ένα εξαιρετικά διακοσμημένο χρυσό μαχαίρι  με λαβή από κρύσταλλο."


Κατασκευασμένο από ανοξείδωτο , ομοιογενές μέταλλο, η λεπτή λεπίδα διαθέτει διακόσμηση στην λαβή από χρυσό. Συμπληρώνεται από ένα χρυσό θηκάρι  διακοσμημένο  με ένα μοτίβο κρίνων από τη μία πλευρά και με ένα μοτίβο φτερών από την άλλη πλευρά, για την περάτωση στο επιμίλιο με το κεφάλι ενός τσακαλιού .

Η θήκη του μαχαιριού με τον διάκοσμο κρίνων
Μοιάζει πολύ με τον Κρητομινωικό διάκοσμο κρίνων .


Η άλλη όψη της θήκης 

Το αναφερόμενο και ένα άλλο ακόμα μαχαίρι του Φαραώ 








Μετεωρίτης από μέταλλο του διαστήματος 
Το μαχαίρι σε φωτογραφία του 1925