ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Το κλειστό από το 2015 Νεολιθικό Μουσείο του Διρού, πλήγμα για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την έρευνα

Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς – Φωτογραφίες: Γ. Α. Παπαθανασόπουλος

2015 και η ανακάλυψη στο Διρό του «αγκαλιασμένου ζευγαριού» από τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Ανασκαφικού ΄Εργου Διρού και της ευρύτερης περιοχής, Πρόεδρο του Κέντρου Νεολιθικών Μελετών Διρού κύριο Γιώργο Παπαθανασόπουλο, δημιούργησε αίσθηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά, και πανελλαδική συγκίνηση. Τη στιγμή της επικοινωνιακής έκρηξης και της ευφορίας που προκάλεσε αυτή η ανακάλυψη, το Υπουργείο Πολιτισμού έρχεται να απαντήσει με κλείσιμο του Νεολιθικού Μουσείου του Διρού.….

Μοναδική στην Ευρώπη περίπτωση διπλής ταφής σε στάση εναγκαλισμού, το ζευγάρι του Διρού
παραδομένο από κοινού στον Αιώνιο Ύπνο τα τελευταία 6000 χρόνια, στάθηκε ένα νέο ερέθισμα για να αντιληφθούμε όλοι τη σημασία της έρευνας για τη Νεολιθική Κοινότητα του Διρού και την ανάγκη για επέκταση και εμβάθυνσή της. Η Αλεπότρυπα του Διρού για εκατοντάδες χρόνια υπήρξε σε όλη της την έκταση τόπος πολλαπλών δραστηριοτήτων, ίχνη των οποίων παρουσιάζονταν στο Νεολιθικό Μουσείο του Διρού το οποίο δημιουργήθηκε από τον κύριο Παπαθανασόπουλο το 1992.


Αυτό το ιστορικό και άκρως πολύτιμο Μουσείο παραμένει κλειστό εν όψει της ανέγερσης νέου στο ίδιο σημείο [δες το έγγραφο του Υπουργείο Παιδείας – Πολιτισμού & Θρησκευμάτων].

Πρόκειται για ένα πλήγμα, πραγματικά, για τον Τουρισμό της περιοχής και της Λακωνίας και όχι μόνον. Οι επιπτώσεις για την Έρευνα και τον Πολιτισμό είναι εξίσου τεράστιες. Το ζήτημα της δημιουργίας ενός Νέου, σύγχρονου Μουσείου κανέναν δε θα μπορούσε να τον βρει αντίθετο. Όμως, το να κλείνει το υπάρχον Μουσείο χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός, χρονοδιάγραμμα και πλάνο για την άμεση δημιουργία του νέου εγείρει πολλά ερωτήματα και δημιουργεί τεράστια ζητήματα. Πρώτα και κύρια αποστερεί τους επισκέπτες του Διρού από μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική / μουσειακή εμπειρία και βάζει χειρόφρενο στην εξέλιξη της έρευνας.



Είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της Λακωνίας. Το Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού στο Διρό πρέπει να ξανανοίξει και όταν είναι ώριμες οι συνθήκες για τη δημιουργία νέας μουσειακής εγκατάστασης να προχωρήσουν όντως τα πάντα με σχέδιο και ….ρυθμό.

Ακούει κανείς;

www.lakonistas.gr/