ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Μινωικό αγγείο με οστά σε παραλία της Κρήτης...... «ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ»

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΑ...ΞΕΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ...
ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΟΣΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ DNA  ....ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΓΑΡΟ» ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ...

Λιμενικοί και αρχαιολόγοι μετά την ανακάλυψη του ταφικού πίθου στην παραλία Γρα Λυγιάς στην Ιεράπετρα.
Ταφικός πίθος, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογείται στη Μινωική Περίοδο, εντοπίστηκε στην παραλία Γρα Λυγιάς της Ιεράπετρας κινητοποιώντας το Λιμεναρχείο και την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο αμφορέας, που περιείχε οστά, βρέθηκε
«πάνω στο κύμα» από λουόμενο κάτοικο της περιοχής ο οποίος έκπληκτος αντίκρισε το θέαμα και ειδοποίησε το λιμεναρχείο, ενώ η ξεχωριστή περίπτωση «μαγνήτισε» το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων της περιοχής που κατέφθασαν στο σημείο.


Oπως έγινε γνωστό, στην περιοχή υπήρχε αρχαίο νεκροταφείο, όχι όμως στο σημείο που βρέθηκε ο αμφορέας, κάτι που δείχνει ότι ίσως να είχε μεγαλύτερη έκταση απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Αμεσα έσπευσαν στο σημείο στελέχη του Λιμενικού, τα οποία διαπίστωσαν την ύπαρξη στην άκρη της παραλίας κομμάτια του εν λόγω αμφορέα και των οστών, που μεταφέρθηκαν στο λιμενικό κατάστημα.


... «Eκανα μπάνιο και ξαφνικά αντίκρισα πάνω στο κύμα έναν αμφορέα με οστά να είναι μισοκαρφωμένος στην άμμο. Eνιωσα δέος αλλά και φόβο για το πρωτόγνωρο για μένα θέαμα και το τι κρύβεται πίσω από αυτό. Αμέσως βγήκα από τη θάλασσα και ειδοποίησα το λιμεναρχείο, που ήρθε άμεσα» δήλωσε  ο 45χρονος αγρότης Μανόλης Κορνιλάκης, ο άνθρωπος που βρήκε τον αμφορέα.



Το λιμεναρχείο, που πήρε τον αμφορέα προς φύλαξη, ειδοποίησε τη διευθύντρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού, η οποία και έφτασε αμέσως στην περιοχή.
Από τις πρώτες εκτιμήσεις της αρχαιολόγου, που είχε συνεργασία με τη λιμενική Αρχή, ο αμφορέας και τα οστά προσδιορίζονται στη Μινωική Εποχή.



Μάλιστα η κ. Σοφιανού με τους λιμενικούς πήγαν και στο σημείο και περισυνέλεξαν και άλλα οστά από τη θάλασσα και η ίδια εκτίμησε ότι οι μεγάλοι κυματισμοί των τελευταίων ημερών «ξέθαψαν» τον αμφορέα με τα οστά, καθώς σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το σημείο έχει καταγραφεί η ύπαρξη αρχαίου νεκροταφείου.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ...
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ-www.ethnos.gr


   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016    

Ιεράπετρα: Δεύτερος αμφορέας με ανθρώπινα οστά εντοπίσθηκε στην περιοχή Γρα Λυγιά

Ακόμη ένας πήλινος αμφορέας με ανθρώπινα οστά εντοπίστηκε στην περιοχή της Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας.
Ο αμφορέας βρέθηκε από ιδιώτη που ενημέρωσε το λιμεναρχείο Ιεράπετρας, άνδρες του οποίου πήγαν στο σημείο και μετέφεραν τα ευρήματα στο λιμεναρχείο, ενώ ενημερώθηκε η ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Στις 20 Ιουλίου είχε βρεθεί επίσης, στην ίδια περιοχή, ένας ακόμη αμφορέας με ανθρώπινα οστά, όπου σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις των αρχαιολόγων επρόκειτο για ευρήματα της Μινωικής εποχής, αφού σε κοντινή απόσταση υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο και έχουν γίνει σχετικές ανασκαφές.