ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΙ «ΦΥΛΑΚΕΣ» ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΚΡΥΜΜΕΝΑ 250 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ...!!!  ΠΡΟΣΕΞΤΕ 250 ΧΙΛΙΑΔΕΣ...! ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.....!.


Μπορεί οι κάτοικοι και οι αρχαιολόγοι να εκφράζουν έντονες αντιδράσεις, αλλά το Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος μάλλον παίρνει πράσινο φως μέσα από την αύξηση συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

 ΤΟ «ΠΟΝΗΡΟ» ΣΧΕΔΙΟ 

 Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία φέρνει τροποποίηση του επιτρεπόμενου ύψους στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος.

Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα ίσχυε ότι το ύψος των κτιρίων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 μ., με τη νέα γνωμοδότηση το ύψος τροποποιείται ως εξής: Προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 μ., ενώ προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού τα 21 μ. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα βρίσκονται εκτός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, ενώ στο ένα από αυτά, στο οικοδομικό τετράγωνο 124, υπάρχει ενδιαφέρον εταιρείας για την ανέγερση του Mall.

Η τροποποίηση πήρε το "πράσινο φως" κατά πλειοψηφία, με τέσσερα από τα μέλη του ΚΑΣ να τάσσονται υπέρ της διατήρησης των 15 μ. και ένα υπέρ των 21 μ. προς όλες τις πλευρές. Επιπλέον, η τελική γνωμοδότηση περιλαμβάνει την πρόβλεψη για διάσπαση των όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, προκειμένου να προσεγγίζουν την κλίμακα και τον χαρακτήρα της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής.

 Η αρχιτεκτονική μελέτη των νέων κτιρίων στα εν λόγω οικοδομικά τετράγωνα, θα πρέπει να
υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ενώ σε περίπτωση εκσκαφικών εργασιών θα υπάρχει έλεγχος από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.   Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) τάσσονται κατά της τροποποίησης .

Στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60), δρομολογείται επένδυση 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου επιφάνειας 55.000 τ.μ. (Academy Gardens) από την Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακίνητης και Κινητής Περιουσίας.


Σχέδιο του Mall από την Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακίνητης και Κινητής Περιουσίας. 

  Επιστολή με την οποία εκφράζεται η διαφωνία για την τροποποίηση έστειλε χθες η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Όπως αναφέρει ο σύλλογος, «ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της πολιτείας στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών), που προσβλέπουν στην αναβάθμισή του».

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «οι αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί σε αυτόν, σε αρμονική συνύπαρξη και άμεσα συνδεδεμένες με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν, καθώς και το προγραμματιζόμενο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, που έχει χωροθετηθεί στην θέση αυτή, αποτελούν μια ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα, η οποία έχει τη δυναμική να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.
Αυτή η προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής είναι ο λόγος που τα όρια δόμησης είναι αναγκαίο να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή, όπως έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Επικρατείας (στην 77/19-3-2013 συνεδρία του), η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, και το ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής".
 Και συνεχίζει η επιστολή: «Η δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου mall στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την όχληση και τις χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Όπως και η «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens).   Το ερώτημα επομένως είναι, αν τα κτίρια με μεγάλα ύψη και όγκο συμβαδίζουν με τον στόχο για την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

 ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΜΗΝΎΣΕΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ)...ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ..ΕΛΕΓΑΝ ....ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ...!!!! ΤΩΡΑ ΜΙΑ  ΞΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ .... ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΊ ,ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ  ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ...!!!!.....(Academy Gardens)

Το ερώτημα επίσης είναι, γιατί το θέμα έρχεται και επανέρχεται, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη γνωμοδοτήσει; Υπάρχουν πιέσεις από τον επιχειρηματία για να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση;

Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν την ήδη από το παρελθόν εκφρασμένη άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που είναι σύμφωνη με την προστασία του μνημείου και την ανάδειξη του χώρου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.  

Ο αρχαιολογικός χώρος παλαιότερα 


  Τι λένε οι κάτοικοι (από το akadimia-platonos.com)   

Στη γειτονιά μας, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, η εταιρεία Artume διεθνών συμφερόντων και ελληνικής εκπροσώπησης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, επιδιώκει με κάθε μέσο ήδη από το 2008, την κατασκευή ενός Πολυχώρου εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας. Το ονομάζει «Academy Gardens» (Οι κήποι της Ακαδημίας!) και θα το κατασκευάσει εκεί που βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη σε μια έκταση περίπου είκοσι στρεμμάτων, αναφέρει η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα.
   Οι επενδυτές θέλουν και δηλώνουν πως θα εκμεταλλευτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος σήμερα. Αργότερα δηλώνουν θα εκμεταλλευτούν και το υπό σχεδιασμό Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί στο Πάρκο της περιοχής.

 Θέλουν έτσι να οικειοποιηθούν τα Μάρμαρα της Αθήνας, τα αρχαία ευρήματα που παραμένουν κλειδωμένα στις τρεις Αρχαιολογικές Αποθήκες της Ακαδημίας Πλάτωνος.

 Ταυτόχρονα όμως στοχεύουν στην απορρόφηση της αγοράς από το Περιστέρι μέχρι το Ίλιον, στις γειτονιές μας αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.   Την προσπάθεια των ξένων επενδυτών στηρίζουν ο δήμαρχος Αθήνας και η παράταξή του, η δημοτική παράταξη της Ν.Δ., φυσικά η συγκυβέρνηση και ο εντολοδόχος της, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
Πρόσχημα όλων αυτών είναι η «αναβάθμιση της περιοχής» που οι ίδιοι δεν προωθούν εδώ και σαράντα χρόνια. Σημαία αυτών που υλοποιούν τις πολιτικές της ύφεσης και της ανεργίας και εκείνων που τις αποδέχονται, είναι η «τοπική ανάπτυξη» και οι «θέσεις εργασίας» που υπόσχεται πως θα δώσει η εταιρεία.
 Γνωρίζουν όλοι τους πως το εν λόγω διεθνές fund: – αγόρασε την έκταση του Μουζάκη, το 2008, όταν δεν επιτρεπόταν η χρήση του εμπορικού κέντρου – με διαδικασίες μιας νύχτας κατεδάφισε κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς – προωθεί και επιβάλλει την αλλαγή χρήσης και το μοντέλο ανάπτυξης που εξυπηρετεί γρήγορα κέρδη για την επένδυση του – περιφέρει μια μελέτη «ανάπτυξης και απασχόλησης», ίδια και απαράλλαχτη εδώ και χρόνια, σαν να μην άλλαξε τίποτα στην Αθήνα από την τρίχρονη κρίση.

Και σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω σχεδιάζουν με περισσή ασέβεια και κατά απαίτηση του επενδυτή, τη σύνδεση του εμπορικού κέντρου με τον αρχαιολογικό χώρο για να τον «αναβαθμίσουν»! Κάθε αρχαιολογικός χώρος και ένα Mall, λοιπόν;   Ποιες είναι οι επιπτώσεις από το Academy Gardens

Σε περίπτωση κατασκευής του εμπορικού κέντρου: Θα καταστραφούν όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των Σεπολίων, του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος που ακόμη επιβιώνουν από την επίθεση των Μνημονίων. Θα υποστεί μαζική ερήμωση το Μπουρνάζι και το Περιστέρι. Θα υποβαθμιστεί περαιτέρω το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, αφού στην είσοδό του από τη Δυτική Αθήνα θα τοποθετηθεί ένα ακόμη τεράστιο εμπορικό κέντρο. Θα ακυρωθεί η μοναδική δυνατότητα που μπορεί να προσφέρει το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών σε μια άλλου τύπου ανάπτυξη της πόλης, αφού το εμπορικό κέντρο ακριβώς δίπλα του, θα παρασύρει όλη την περιοχή στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας πάνω στη γη, με τα γνωστά αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε:περιβαλλοντική επιβάρυνση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ελάχιστο πράσινο, οικονομικές δραστηριότητες «φούσκα» και κτίρια – φαντάσματα σαν αυτά της «ολυμπιακής ανάπτυξης του 2004». 

Θέλουν να υφαρπάξουν την Ιστορία της Αθήνας, την Κληρονομιά του Πλάτωνα και να τη μετατρέψουν σε mall για τα πρόσκαιρα κέρδη τους.

Θέλουν για μια ακόμη φορά να κλέψουν το παρόν και το μέλλον μας. Θα τους αφήσουμε;   Το λέμε καθαρά στην κυβέρνηση, το Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Ούτε να το σκέφτεστε!   Αντιμετωπίσαμε τον Άκτωρα του Μπόμπολα και κέρδισε ο πολιτισμός.Αντιμετωπίσαμε τη Νομαρχία και νίκησαν οι ανάγκες των κατοίκων.
Παλέψαμε για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και πραγματοποιούνται έργα αναβάθμισης και πολιτιστικές εκθέσεις.Ανοίξαμε το πάρκο σε όλους αποκρούοντας τις προσπάθειες υποβάθμισης.
 Το σχέδιο μπορεί να είναι μόνο ένα:   Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα να μείνει ανοιχτός – δημόσιος – ελεύθερος. Τόπος Πολιτισμού και γνώσης. Να προχωρήσει η συνολική αναβάθμιση της περιοχής, από την Κωνσταντινουπόλεως έως και τον Κηφισό, με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Πάρκο. Να ανοίξουν οι Αποθήκες με τα 250.000 ευρήματα στην ακαδημαϊκή – επιστημονική κοινότητα. 

ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ : www.lifo.gr

ΕΠΙΣΗΣ





Της Νινέττας Κοντράρου-Ρασσιά
-www.enetpress.gr/

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και αρχαιολόγων, τελικά θα γίνει το Mall στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να «φυτευτεί» ένα ογκώδες κτήριο εμπορικής χρήσης σε αυτή την περιοχή, στην οποία ελέγχονται τόσο τα θεμέλια όσο και το ύψος των κατασκευών που γειτνιάζουν με τον πολύ σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο.

Το «πράσινο φως» για το έργο έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με διάφορους όρους, που δεν αναιρούν το γεγονός ότι σε μια γειτονιά με χαμηλά σπίτια και καταστήματα πέριξ ενός άλσους με σκόρπια αρχαία σπαράγματα, όπως είναι η Ακαδημία Πλάτωνος σήμερα, θα κτιστεί ένα τεράστιο κτήριο (στο πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, Λεωφόρος Κηφισού 60) ύψους 18 μ. σε μία πλευρά και 21 μ. στην άλλη, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ. Το Mall έχει ήδη βαφτιστεί «Academy Gardens» και υπόσχεται αναβάθμιση στη φτωχογειοτονιά. Να μην έχει και κάθε φτωχός και το Mall του;

Το οικόπεδο της μεγάλης αυτής επένδυσης βρίσκεται στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128. Το Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε μια τροποποιημένη μελέτη σχετικά με τα ύψη του κτηρίου. Έχουν προηγηθεί ωστόσο και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημα των κατοίκων να μην κατασκευαστεί αυτό το εμπορικό κέντρο των 55.000 τ.μ. στην έκταση αυτή, αλλά έβαλε και τον όρο στην εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό της, «να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών –Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού YΠEKA, Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων και Eφορεία Kλασικών Aρχαιοτήτων– που προτείνουν συντελεστή δόμησης 2,1 και ύψος 15 μέτρα» έναντι των 21 μέτρων ύψους που απαιτεί το σχέδιο.

Τον Φεβρουάριο του 2015 το ΣτΕ απεφάνθη πως είναι παράνομο και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2014 που προέβλεπε συντελεστή δόμησης 2,1 και μέγιστο ύψος κτηρίων τα 24 μέτρα.

Το νόστιμο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βούλα του οποίου θα προχωρήσει η επένδυση, όταν ήταν αντιπολίτευση, είχε ξεσηκώσει κατοίκους και φορείς εναντίον αυτού του σχεδίου. Πρωτότυπο θα πείτε...

Αν είχε κάποια σημασία, τα «Academy Gardens» ανήκουν στην Artume, θυγατρική του fund MGPA, της «BlackRock», της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, την οποία κάλεσε το 2011 η Τράπεζα της Ελλάδας για να τη συμβουλευτεί σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό. Συνεπώς, δεν είναι τόσο αθώα όσο συμβαίνουν με την έγκριση του ΚΑΣ στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Το ξεπούλημα συνεχίζεται. Οι φτωχοί κάτοικοι αυτής της γειτονιάς και μια επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν είναι ικανά να αποτρέψουν τη συμφωνία που έχει γίνει πίσω από κλειστές πόρτες.
Οπότε, τι να πεις; Πού είσαι Πλάτωνα, να δεις τι χτίζεται πλάι στην Ακαδημία σου...