ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ ΧΕΡΣ ΑΙΜΟΥ ΙΣΤ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΩΜΑΪΚΑ

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Και όμως πλήρες σετ σερβίτσιου με πινάκια κάθε είδους αλλά και ίδιο διάκοσμο είχαμε από τον 12ο αιώνα ..!


Αρχαιολόγοι στην Μικρά Ασία ανακάλυψαν ένα σπάνιο σύνολο με πινάκια από την βυζαντινή αρχαιότητα  στα ανοικτά των ακτών της Κόρυκος του σημερινού  χωριού Adrasan στη νοτιοδυτική Μικρασιατική  επαρχία της Αττάλειας. Το παράξενο δεν είναι όμως αυτό ,το εντυπωσιακό είναι ότι τα πινάκια αυτά σχημάτιζαν ένα μεγάλο και κανονικό σερβίτσιο γεύματος με ίδιο διάκοσμο…!!!


Η ανακάλυψη έγινε κατά τις εργασίες που ξεκίνησε από το Μουσείο της Αττάλειας με τον Διευθυντή και ακαδημαϊκούς από το  Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου των «Σελτζούκων» και Τμήματα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, αντίστοιχα. Τα πινάκια (πιάτα)  χρονολογούνται από την
ύστερη βυζαντινή περίοδο, και θα παρουσιαστούν στο Μουσείο της Αττάλειας μετά τη δουλειά συντήρησης που  ολοκληρώνεται στα εργαστήρια του μουσείου.


Πολύχρωμα και διακοσμημένα με διάφορα μοτίβα, τα πινάκια αυτά βρέθηκαν σε ένα βυθισμένο πλοίο ανοικτά των Adrasan ακτή. είχαν συσσωρευτεί σε στοίβες για την μεταφορά τους Οι Ακαδημαϊκοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα πινάκια φορτώθηκαν στο πλοίο από δύο διαφορετικά εργαστήρια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 12 ου αιώνα, σημειώνοντας ότι κατασκευάστηκαν  χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές τεχνικές.

Σημείωσαν ότι η ανακάλυψη είναι άνευ προηγουμένου, καθώς περιέχει 300 σπασμένα και 100 άθικτα πινάκια φαγητού . Τόνισαν επίσης ότι τα πιάτα  μοιάζει να ανήκουν σε ένα σύνολο σερβίτσιου για ένα δείπνο, (…και μάλιστα μεγάλο εάν κρίνουμε από τις ποσότητες ) με διαφορετικά μεγέθη στα πιάτα ,για διαφορετικό είδος φαγητού δηλαδή ,κυρίως γεύμα ,άλλα για  σαλάτες άλλα  πινάκια ψαριού αλλά και πινάκια φρούτου  που περιέχουν όμως τα ίδια πρότυπα…!. "Αυτό μας δείχνει ότι υπήρχε σερβίτσιο πριν από 900 χρόνια," Αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Hakan Öniz όπως λέει ήταν εισηγμένα (Εννοεί από τα σημερινά σύνορα της Μ. Ασίας γιατί την περίοδο εκείνη της Ελληνικής αυτοκρατορίας «..του Βυζαντίου» τα εδάφη των γύρω περιοχών αποτελούσαν εδάφη της Κωνσταντινουπόλεως ) και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα πινακίων σε «σετ σερβίτσιου» σε ναυάγια  βυθισμένων  πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας και Μερσίνας, αλλά βρίσκονται πολύ πιο βαθιά μέσα στη θάλασσα ,είπε επίσης ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2017 και μετά τα σερβίτσια  θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Μουσείο της Αττάλειας.


Όπως καταλαβαίνει κάποιος ήδη από την εποχή εκείνη οι Έλληνες του μεσαίωνα είχαν την εξαιρετική έμπνευση να έχουν ειδικά πήλινα σερβίτσια για ένα γεύμα αλλά αν και πολλά , είχαν όλα έναν καλλιτεχνικό διακοσμητικό προσδιορισμό….! Αυτό αργότερα επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο πολιτισμένο(;) κόσμο . Αν δε λάβουμε υπόψιν μας ότι ....Τα ολοκληρωμένα σερβίτσια όπως τα γνωρίζουμε έγιναν όταν ... .Η ευρωπαϊκή αγγειοπλαστική τέθηκε σε λειτουργία το 1708, όταν ένας Γερμανός αγγειοπλάστης στο Meissen ανακάλυψε την κινεζική μέθοδο. (Μόνον η Κατασκευή του υλικού της πορσελάνης 600 μ.Χ.) Πολλά από τα πιο γνωστά κεραμοποιεία του κόσμου εμφανίστηκαν κατά την περίοδο αυτή:Royal Saxon το 1710, Wedgwood το 1839, Royal Copenhagen το 1772, Spade το 1732 στην Αγγλία.